Sjekk hvor mye du kan spare til barna dine i vår sparekalkulator

 

Trond Eigil Muffetangen er Fagansvarlig Plassering i Skagerrak Sparebank, og han sier:

- Det er vanskelig for unge å komme inn i boligmarkedet. Klarer du å spare 500 kroner i måneden - lenge nok, vil barnet få en veldig god startkapital når tiden er inne. Trond Eigil er ikke i tvil om at fond er bedre for langsiktig sparing enn en god gammeldags bankkonto.

- Slik det er i dag, har du veldig lav rente på penger som står i banken. Sparer du i Eika Spar, som er vårt anbefalte aksjefond, har du en mye bedre plan for pengene dine så lenge du har en lang tidshorisont. Dette er rett og slett det beste for barna dine.

Som fagansvarlig er han overbevist om at faste trekk er den beste måten å spare på.

- Tilpass forbruket til sparingen istedenfor å tilpasse sparingen til forbruket.

Et eksempel er om du sparer 1000 kroner i måneden i 18 år for barnet ditt. Da vil poden med dagens bankrente ha 285 000 i egenkapital til egen bolig på 18-årsdagen.

- Hadde du derimot spart i fond, med en årlig avkastning på 5,75 prosent, kunne egenkapitalen vært på 375 000 kroner. Så da er det vel egentlig ingen tvil? Om man har et positivt syn på fremtidig avkasting og tenker at avkastningen blir 8,5 %, da er summen 450 000 kroner

Start sparing i fond her

- Start tidlig med å spare til barna. Ha en langsiktig perspektiv, gjerne 18 år. Klarer du å spare barnetrygden, er det veldig bra. Snakk med en rådgiver i banken din, og forklar hva du ønsker med sparingen din, sier Trond Eigil som også har et skattemessig argument:

- Husk at penger du setter i aksjefond først beskattes når andelene realiseres. Når du har penger i banken, blir renteinntektene dine beskattet årlig. Den utsatte skatten vil kunne bety mye for din avkastning om du har lang tidshorisont.

Spare i barnets navn?

Nå som arveavgiften ikke er et tema, er det ikke lenger noen veldig klar grunn til å spare i barnets navn fremfor sitt eget. Det er fordeler og ulemper ved begge løsninger.

- Velger du å spare i ditt navn, beholder du kontrollen. Men om du må gjennom en skilsmisse for eksempel, blir pengene du har spart til barna en del av oppgjøret.

Har du valgt å spare i barnets navn, kan det hindre barnet i å få stipend når det en gang skal studere. Reglene i Lånekassen sier nemlig at nettoformuen ikke må overstige 370.304 kroner dersom du skal få maksimalt stipend.

Samtidig må du være klar over at når beløpet på kontoen blir mer enn to ganger folketrygdens grunnbeløp (ca. 180.000 kroner), er det overformynderiet som forvalter pengene til barnet ditt. Da må du søke overformynderiet om lov dersom du ønsker å gjøre noe med pengene.

- Men det er mulig å lage klausuler, så be om råd i banken, avslutter Trond Eigil.