Koronaen preger økonomien i Norge og resten av verden. Selv om innskuddsrenten var lav allerede før korona, har myndighetene nå satt et historisk lavt rentenivå for å stimulere aktiviteten i økonomien. Det gir også en gylden sparemulighet for mange. Hvis du har fått lavere kostnader for boliglånet ditt er det nettopp denne rentebesparelsen vi tenker kan være fornuftig å bruke til langsiktig sparing i aksjefond. Hvis du har anledning til å avse disse pengene til langsiktig sparing er dette en fin mulighet til å komme i gang med pensjonssparing eller øke den sparingen du allerede har. Skulle renten stige igjen på sikt kan du enkelt justere sparingen din i forhold til dette

Kontakt oss så hjelper vi deg i gang

Vi har snakket med noen av kundene våre som sparer langsiktig i aksjefond.

Hvorfor begynte de med langsiktig fondssparing og hva er deres drøm for fremtiden?

Miriam, 33 år
«Min drøm er å åpne et lite hotell for vindsurfere i Tarifa i Spania. Jeg begynte med pensjonssparing i aksjefond i fjor. Selv om det er lenge til jeg skal gå av med pensjon vet jeg at jeg som 67-åring vil takke 33 år gamle meg for at jeg startet å spare så tidlig. Uansett om jeg bor i Norge eller i utlandet, er det viktig for meg å leve et godt liv som pensjonist uten økonomiske bekymringer. Det er gøy å se allerede nå at pengene vokser på aksjesparekontoen min. Jeg sparer ikke så mye hver måned fordi jeg har mange andre utgifter nå, men når jeg blir eldre og har bedre økonomi kan jeg spare mer.» 

Christoffer, 41 år
"Etter en fisketur, og gode samtaler med gutta innså jeg at jeg lå litt bakpå med egen pensjonssparing. Det har verken vært tid eller økonomi til det, har min unnskyldning vært. Med to små barn, mye jobb og trening er det så vidt vinninga går opp i spinninga. Jeg lastet ned Smartspar, som gir full oversikt over sparingen min, her kan jeg også enkelt spare til barna mine, og samle all sparingen på ett og samme sted. Er det en ting jeg har å si om pensjonistdrømmen, så er det at jeg skal nyte hver dag uten økonomiske bekymringer." 

Gunnar, 56 år
«Det var ikke før i godt voksen alder at jeg satte økonomien min mer i fokus og fikk mer oversikt. Når jeg pensjonerer meg har jeg lyst til å kunne ta med barnebarna på tur, pusse opp på hytta og reise litt oftere til varmere strøk. Jeg tenkte at for å få til dette med pensjonssparing, burde jeg få hjelp av rådgiveren min i banken. God veiledning fra rådgiveren min var helt avgjørende for å komme i gang med pensjonssparingen min, slik at jeg kan få en god alderdom uten økonomiske bekymringer.»  

Nå er det din tur, hva er din pensjonsdrøm? 

Dette lurer mange på om pensjon

Sammen med våre rådgivere har vi samlet noen sparetips til hvordan du kan nå din pensjonsdrøm.

Våre gode sparetips for deg som ønsker å starte fondssparing:

  1. Begynn i det små, lag deg et konkret mål for sparingen din og opprett en spareavtale som trekkes automatisk rett etter månedlig lønnsutbetaling. Det viktigste er å komme i gang, så kan du øke sparingen din etter hvert.
  2. Husk at sparing i aksjefond er langsiktig sparing, jo tidligere du kommer i gang med fondssparing til pensjon, jo mindre trenger du å spare hver måned. Les om fondssparing her
  3. Hvis du har boliglån og flytende rente, kan det du betaler mindre på boliglånet ditt nå. Sett de pengene du sparer på redusert rente hver måned inn i fondssparing.  
  4. Hvis du er yngre enn 34 år er det lurt starte med BSU sparing først. Denne sparingen gir deg også skattefordeler det kan være verdt å ta med seg. Les mer om BSU
  5. Last ned Smartspar og få bedre oversikt over sparingen din. Last ned Smartspar her

 
Våre gode sparetips dersom du allerede sparer i aksjefond:

  1. Er du under 34 år anbefaler vi deg å fylle opp BSU kontoen din. Når denne er fylt opp kan det være en god idé å fortsette å spare det samme beløpet som ble avsatt til BSU i fondssparing. På denne måten kan du fortsette å spare uten at du merker det på lommeboka. 
  2. Utfordre deg selv til å spare litt mer hver måned. Har du boliglån og flytende rente, kan det du betaler mindre på boliglånet ditt nå være lurt å spare litt ekstra hver måned. Du angrer sjelden på den sparingen du har gjort. 
  3. Last ned Smartspar og få bedre oversikt over sparingen din. Last ned Smartspar her

Enten du sparer til pensjon, eller bare sparer for å spare, er fondssparing langsiktig sparing. Historisk sett har sparing i aksjefond gitt mer igjen enn om du sparer på en bankkonto. Jo lenger tidshorisont du har på sparingen din, jo bedre er det, og du vil være mindre utsatt for de svingninger som inntreffer i aksjemarkedet. Et av våre viktigste råd er derfor at du har is i magen når du sparer i aksjefond. Det er nettopp disse svingningene i markedet som er årsaken til at du som fondsparer kan oppnå en bedre avkastning på sparepengene dine. Hvor mye du bør spare avhenger av hvor mye du har anledning til å spare hver måned og den livsstil du ønsker å ha når du blir pensjonist. Jo tidligere du begynner å spare, desto mindre trenger du å sette av i måneden i det lange løp. Men det er heller ikke for sent å begynne i senere alder, du må bare spare litt mer hver måned fordi sparehorisonten er kortere. 

Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.