- Visste ikke det var så enkelt
Patrick Kristiansen (36) og Hedvig Gundersen Holth (34) hadde ikke hørt om grønt lån før byggekontrolløren nevnte det. - Mange tror nok det er komplisert, men for oss var det veldig greit. Nå sparer vi både på strømmen og renta, sier Tønsberg-paret.
De to bodde allerede på Eik i Tønsberg, og slo til da de fikk mulighet til å kjøpe en tomt i et etablert boligfelt i nærheten. Planene om en ny bolig tok gradvis form og sommeren 2022 var det klart for byggestart. Gjennom byggmesterfirmaet fikk de en arkitekt til å tegne boligen. De to hadde noen ulike prioriteringer, men ble raskt enige.
- Jeg er spesielt fornøyd med garasjen, som har egen innredning, plass til «mekking» og dør direkte inn i huset, forteller Patrick.
Solenergi
- Jeg er oppvokst i et 200 år gammelt hus så jeg er mest fornøyd med at det ikke er mus her, ler Hedvig. - Ellers er jeg veldig fornøyd med at vi har to soverom i andre etasje.
Planløsningen er også moderne og åpen, med store vinduer i front og svale soverom i bakkant. Solceller på taket var det også Hedvig som tok til orde for.
- Jeg er jo naturfaglærer og opptatt av grønne løsninger. Men dette var jo også på en tid hvor det var mye fokus på å være selvforsynt, og strømprisene lå på 5-6 kroner pr kilowattime, så valget var ganske enkelt, sier hun. Anlegget de har produserer ca 8 000 kwh i året og er et godt tilskudd til energibehovet.
Smart styring
-Totalt bruker vi ca 22 000 kilowattimer i året inkludert to elbiler, så solcellene dekker ca en tredjedel. Vi har også to varmepumper, en vedovn, varmegjenvinning og smart styring med Futurehome, forteller Patrick. Den smarte styringen gjør blant annet at de lader biler og varmer varmtvann når strømprisene er på det laveste.
- Det beste er at det går av seg selv og at man ikke trenger å tenke på det, sier boligeieren. Etter at familien flyttet inn i januar 2023, var de spent på hva energiattesten kom til å svare. Den viste at de kvalifiserte seg med god margin: Bygget fikk energiklasse A.
Overoppfylt
- Om man bygger nytt i dag er det som regel små grep som skal til for å få grønt lån. En moderne bolig bygges etter tek17 og er normalt kvalifisert til energiklasse C. Om man i tillegg gjør noen grep i forhold til energikilde, for eksempel å installere varmepumpe, vil man normalt få energiklasse B, forteller kunderådgiver ved Skagerrak Sparebank avdeling Tønsberg, Anne Grethe Holst. Patrick og Hedvig har gjort mange valg som forbedrer energiklassen, så her var kravet overoppfylt.
Da familien skulle bygge nytt, valgte de også å bytte bankforbindelse. – Vi var i en storbank, der vi opplevde at de var lite smidige, og det var vanskelig å få tak i noen å snakke med. Skagerrak Sparebank har en mye mer personlig tilnærming, og de har vært smidige, hyggelige og hjelpsomme hele veien, forteller Tønsberg-paret og legger til: Og så er det jo fint at de har en av markedets beste renter på grønt boliglån.